top of page
  • Foto van schrijverReset

Wat u moet doen voordat u uw Mac verkoopt, weggeeft of inruilt?

Maak een back-up van uw gegevens en herstel de fabrieksinstellingen door bepaalde functies en services uit te schakelen, uw Mac te wissen en macOS opnieuw te installeren.


1. Maak een reservekopie

Zorg ervoor dat u een actuele reservekopie hebt van uw belangrijke bestanden.


2. Log uit bij iTunes in macOS Mojave of eerder

Als u gebruikmaakt van macOS Mojave of eerder, opent u iTunes. Kies in de menubalk bovenaan het scherm of het iTunes-venster 'Account' > 'Machtigingen' > 'Trek machtiging voor deze computer in'. Voer vervolgens uw Apple ID en wachtwoord in en selecteer 'Trek machtiging in'.


3. Log uit bij iCloud

Als u gebruikmaakt van macOS Catalina of later, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Apple ID'. Selecteer 'Overzicht' in de zijbalk en klik vervolgens op 'Log uit'.

Als u gebruikmaakt van macOS Mojave of eerder, kiest u Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren', klikt u op 'iCloud' en vervolgens op 'Log uit'.

U wordt gevraagd of u een kopie van uw iCloud-gegevens wilt bewaren op deze Mac. U kunt op 'Bewaar een kopie' klikken, omdat u uw Mac later gaat wissen. Uw iCloud-gegevens blijven bewaard in iCloud en op alle andere apparaten waarop u met uw Apple ID bij iCloud bent ingelogd.


4. Log uit bij iMessage

Als u gebruikmaakt van OS X Mountain Lion of later, opent u de app Berichten en kiest u 'Berichten' > 'Voorkeuren' op de menubalk. Klik op 'iMessage' en vervolgens op 'Log uit'.


5. Stel het NVRAM opnieuw in

Sluit uw Mac af, zet hem weer aan en houd onmiddellijk deze vier toetsen tegelijk ingedrukt: Option, Command, P en R. Laat de toetsen na ongeveer 20 seconden los. Hiermee worden gebruikersinstellingen uit het geheugen gewist en worden bepaalde beveiligingsfuncties hersteld die mogelijk waren gewijzigd.


6. Optioneel: de koppeling van Bluetooth-apparaten die u zelf houdt ongedaan maken

Als uw Mac is gekoppeld aan een Bluetooth-toetsenbord, -muis, -trackpad of ander Bluetooth-apparaat dat u wilt houden, kunt u deze loskoppelen. Met deze optionele stap voorkomt u dat handelingen die u uitvoert met uw Bluetooth-apparaten, worden uitgevoerd op de Mac van de nieuwe eigenaar als deze zich binnen uw Bluetooth-bereik bevindt.

Als u Bluetooth-invoerapparaten loskoppelt van een desktopcomputer, zoals een iMac, Mac mini of Mac Pro, moet u een USB-toetsenbord en -muis aansluiten om de resterende stappen in dit artikel uit te voeren.

Als u een Bluetooth-apparaat wilt loskoppelen, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'Bluetooth'. Zet de cursor op het apparaat dat u wilt loskoppelen en klik vervolgens op de verwijderknop (x) naast de naam van het apparaat.


7. Wis de harde schijf en installeer macOS opnieuw

De beste manier om de fabrieksinstellingen op de Mac te herstellen is door de harde schijf te wissen en macOS opnieuw te installeren.

Wanneer de installatie van macOS is voltooid, wordt de Mac opnieuw opgestart. Er verschijnt een configuratie-assistent en u wordt gevraagd uw land of regio te kiezen. Als u de Mac wilt doorgeven in dezelfde staat als toen u hem uitpakte, gaat u niet verder met de configuratie. In plaats daarvan drukt u op Command-Q om de Mac uit te zetten. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac inschakelt, begeleidt de configuratieassistent deze bij de configuratie.6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page