top of page
  • Foto van schrijverReset

Wat is nieuw in macOS Sonoma?

Ontdek wat u kunt verwachten van macOS 14 Sonoma. Dat is de nieuwste versie van het besturingssysteem voor Mac-computers.


Besturingssysteem Mac

Apple brengt elk najaar een nieuwe versie van het besturingssysteem uit. Zo'n systeem is nodig om de computer z'n werk te laten doen. Op 26 september 2023 lanceerde Apple de nieuwste versie: macOS 14 Sonoma. Dit jaar zijn er geen heel grote wijzigingen, maar wel een aantal verbeteringen en nieuwe functies.

Widgets op bureaublad

Snel informatie uit apps bekijken, zonder ze te openen? Zet in macOS Sonoma widgets op het bureaublad. Een agenda-widget laat bijvoorbeeld zien welke afspraken er zijn. Of bekijk altijd de weersverwachting. Gebruikt u al widgets op een iPhone? Dan zet u deze gemakkelijk over op het bureaublad van de Mac. Zonder de apps op de Mac te installeren.


Websites als apps

Een veelgebruikte website zet u vanaf de nieuwe macOS-versie op het dock. Een webpagina werkt dan net als een app, maar dan met een eenvoudige knoppenbalk. Voeg een website toe door die te openen in Safari. Klik in de menubalk op Archief > Voeg toe aan Dock > Voeg toe.

Andere aanpassingen

In macOS Sonoma zitten nog meer (kleine) aanpassingen. Het toegangsscherm is vernieuwd en heeft als achtergrond een bewegende foto. Typen gaat sneller door een verbeterde autocorrectie. Die vult niet alleen woorden aan, maar ook zinnen. Accepteer de suggesties door op de spatiebalk te drukken. Bij videogesprekken blijf je zelf in beeld als je jouw scherm deelt. En er is een speciale Game Mode, waardoor er minder vertraging is bij het spelen van videogames.

Welke Macs krijgen update?

Niet alle Macs kunnen de overstap maken naar macOS Sonoma. Sommige oudere modellen vallen af. Dat zijn de MacBook 2017, MacBook Pro 2017, iMac 2017 en 2018. Bekijk welk model u hebt door te klikken op het Apple-logo en daarna op Over deze Mac. De volgende computers en laptops zijn geschikt voor macOS Sonoma:

  • MacBook Air 2018 en nieuwer

  • MacBook Pro 2018 en nieuwer

  • iMac 2019 en nieuwer

  • iMac Pro

  • Mac Pro 2019 en nieuwer

  • Mac Studio 2022

  • Mac Mini 2018 en nieuwer


7 weergaven0 opmerkingen

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page