top of page
  • Foto van schrijverReset

iPhone moet USB-C-poort hebben vanaf 28 december 2024

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2023


Het is officieel: vanaf 28 december 2024 moeten onder andere nieuwe tablets, hoofdtelefoons en smartphones zoals de iPhone een USB-C-poort hebben. Dat blijkt uit de wettekst die donderdag is verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie. Vanaf 28 april 2026 is de regel ook voor laptops van kracht.

Met de wet verplicht de Europese Unie fabrikanten om opladen mogelijk te maken aan de hand van een USB-C-poort. Het gaat dan om smartphones, tablets, digitale camera’s, hoofdtelefoons, draagbare speakers, e-readers, draagbare navigatiesystemen, toetsenborden, computermuizen, earbuds, draagbare gamingconsoles. Vanaf april 2026 moeten ook laptops op te laden zijn via een USB-C-poort.


Veel van die toestellen hebben tegenwoordig al zo’n poort. Bij smartphones is het enkel Apple dat er nog geen gebruik van maakt. Vanaf december 2024 kan die techgigant in de EU geen nieuwe iPhone meer lanceren met de eigen Lightning-poort.

De wetgeving laat de mogelijkheid open om toestellen op de markt te brengen die énkel draadloos oplaadbaar zijn. Analisten en journalisten verwachten echter niet dat Apple die sprong zal wagen. Zo schrijft persagentschap Bloomberg dat er al iPhones met USB-C worden getest.


Men gaat ervan uit dat de nieuwe iPhones 15 van volgend jaar de poort al zullen hebben, ook al kan Apple op papier in de herfst van 2024 nog telefoons met een Lightning-poort op de markt brengen. In oktober zei marketingbaas Greg Joswiak dat de iPhone aan de EU-wetgeving zal voldoen, met een beetje tegenzin.


Bron: www.hln.be



13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page